Слушајте Sputnik
    Живот
    Преузмите краћи линк
    0 606
    Пратите нас

    Овде ћемо да објаснимо како да заштитите своје податке са оних места на којима други људи могу да их лако нађу. Усредсредићемо се на чишћење локалне меморије вашег телефона, за разлику од ограничавања информација које апликације шаљу на „клауд“.

    Будите инкогнито

    Интернет претраживач вашег телефона, попут оног на рачунару, нуди анонимни или приватни режим који ограничава податке. Када отворите веб-страницу у овом режиму, апликација ће заборавити странице које посећујете и кључне речи које претражите чим затворите прозор, преноси Б92.

    Међутим, режим „Инкогнито“ вас не чини невидљивим.

    На пример, ако се пријавите на Фејсбук, ова друштвена мрежа ће и даље да бележи вашу активност. Ваш интернет-провајдер такође ће видети шта радите и можда ће евидентирати ваше понашање на мрежи.

    Да бисте се заштитили, мораћете да се ослоните на виртуелну приватну мрежу (ВПН). Ако једноставно желите да обришете нешто што је сачувано у локалној меморији вашег телефона, „Инкогнито“ сам себе „чисти“ врло ефикасно.

    Процес коришћења овог режима зависиће од апликације претраживача коју желите.

    Chrome: Menu -> New Incognito Window

    Safari: Show Pages -> Private ->  Изаберите + да видите опцију која вам треба

    Ако заборавите да претражујете анонимно, још увек можете да обришете сачуване податке.

    Chrome: Menu -> Settings -> Advanced -> Privacy and Security -> Clear Browsing Data.

    Safari: Settings -> Safari -> Clear History and Website Data

    Ако не користите апликацију за дописивање са порукама које се саме бришу, остаће евиденција свих ваших разговора. Наравно, већина људи жели да провери своје старе поруке, али тешко да су вам потребне све поруке из претходних неколико година.

    Можете да избришете ове старе разговоре ручно или испробате опцију која троши мање времена: аутоматско брисање историје ћаскања након одређеног временског периода, пише „Попјулар сајенс“.

    iOs: Settings -> Messages -> Keep Messages -> поставите временски период (нпр. 30 дана)

    Нажалост, не нуде све апликације ову функцију. Ипак, у Андроид апликацији за слање СМС порука, разговор са неким контактом бришете тако што држите тај разговор све док се не појави опција „избриши“.

    Неке од апликација у којима се поруке „самоуништавају“ су Телеграм, Фејсбук месинџер и Снапчат.

    Ограничите како апликације прате вашу активност

    Свака од апликација на вашем телефону има мало другачији приступ евидентирању ваших активности. Неке од њих омогућавају вам да избегавате ово помоћу „Инкогнито“ режима, док у другима можете да искључите у потпуности опцију.

    На пример, Јутјуб апликација има режим „Инкогнито“ који не прати видео-снимке које гледате. Да бисте активирали овај режим или на Андроиду или иОС-у, отворите апликацију, изаберите свој профил у горњем десном углу, па изаберите New Incognito window.

    Гугл мапе, са друге стране, могу да памте где сте све били. Ево како да зауставите ово:

    Google Maps -> Settings -> Personal content -> Location history

    Обришите историју претраге

    Многе мобилне апликације чувају податке и локално и на „клауду“, како би могле да синхронизују ваше податке са другим уређајима. То значи да бисте за брисање евиденција претраживања са свог телефона морали да обришете податке са више различитих места.

    На пример, ваш Гугл налог ће чувати историју претрага са вашег Андроид телефона. Да бисте избрисали ове податке, морате им приступити са интернета. Ево како.

    Google activity history -> Menu -> Delete activity by -> Подесите временски период и садржај (ако желите да пoбришете све онда „All time“ i „Search") -> Delete

    Ово ће обрисати историју претраге на свим производима повезаним са Гугл налогом који користите, укључујући Андроид и Гугл претраживач.

    На иОС уређајима не постоји слична ствар, али ево најбоље ствари коју можете да урадите.

    Settings -> Siri & Search -> Искључите опцију Suggestions in Search

    Овако ћете да искључите могућност да се виде све раније претраге када следећи пут будете нешто претраживали.

    Тагови:
    Фејсбук, поверљиви подаци, апликације
    Стандарди заједницеДискусија
    Коментариши преко Sputnik налогаКоментариши преко Facebook налога